12.04.2018. - 26.04.2018.
Igor Zdunić / Autobusi

Igor Zdunić / Autobusi

Igor Zdunić mladi je umjetnik koji se odlikuje nesputanim rukopisom i slikarstvom koje predstavlja osobenjački originalan i iskren, na trenutke primordijalan slikarski izraz kojeg možemo okarakterizirati kao ekspresionističku naivu artbrutovske snage i gotovo impresionističke fakture. Zdunićeve “tapiserije”, kako bi ih mogli nazivati zbog svog nesmiljenog impasto nanosa unutar formata većih dimenzija, ostavljaju dojam nekonvencionalnog i ”iskrenog” slikarstva modernističke otvorenosti. Naime Igor je u svojim radovima neopterećen principima ”akademskog” izraza poput zanemarivanja geometrijske perspektive što pojačava dojam likovnog izraza proizašlog iz podsvjesnog modusa ”djetinje zanesenosti”.
Zapravo, slobodno se može reći kako u Igora poetika likovnog izraza u mnogočemu prisvaja neo-ekspresionističke manire u kojima su sažete dosadašnje navedene odlike njegovog slikarstva. ”Nasilne” teksture kojima Zdunić ispunjava format možemo usporediti sa istaknutim neo-ekspresionistima poput Leona Goluba ili sa teksturalnim ”arabeskama” ekspresionističkog ”pointilizma” Kevina Larmeea. Ono što pak izdvaja Zdunićev rad od žanrovske jednoobraznosti jeste njegova sklonost prema naraciji i to naraciji svakidašnjeg i uvjetno rečeno infantilne tematike. Slijedom takve prakse njegov izričaj možda možemo smjestiti unutar slikarstva naivne umjetnosti.
S obzirom da je mjesto radnje često diktirano aktualnim događajima i Zdunićevom okolinom njegov opus bi se moglo okarakterizirati kao ”urbana naiva”. Upravo takvo usmjerenje pronalazimo i na ovoj konkretnoj izložbi gdje se Igor predstavlja sa pet djela odrađenih u tehnici akrila na platnu. Četiri njih su jednostavno nazvana Autobus a prikazuju naturalističke prizore sudionika javnog prometa ”obogaćenih” Igorovim pomalo nadrealnim rukopisom. Peti rad nazvan je Šumski požar te prikazuje prizor gašenja šumskog požara gdje je cjelokupni događaj sažet u jedan kadar u kojem dominira pepeljasto sivilo katastrofe. Svakako Igrov stil je kadriranje prizora iz okolice i dokolice poput čovjeka s kamerom gdje je dokumentiranje svakidašnjice u fokusu a konačni medij je kist i platno.

Individualističko slikarstvo Igora Zdunića ekspresivne manire i vrijednosti u svijetlu post-modernističkog eklekticizma kao i otvorenost prema estetskim kategorijama zasigurno predstavlja osvježenje na likovnoj sceni. Usudio bih se reći da Zdunićevo unikatno mirenje ”urbane” naive te neo-ekspresionizma kao radikalni revival figuracije post-modernizma ne susrećemo svaki dan. Rado odobravamo i iščekujemo njegovo daljnje stvaralaštvo a dio dosadašnjeg predstavljamo na ovoj izložbi.

Luka Matulić

Podaci o događaju:

Vrijeme održavanja:
12.04.2018. - 26.04.2018.